Se discută, la sfârşitul lunii dechemvrie, foarte mult despre varza murată şi despre modul de preparare, şi conservare, a cărnii de porc. „De unde vine obiceiul ?”, se mai pune şi întrebarea aceasta. Nu de la unguri, nu de la huni (am fost uimit să citesc interpretarea!), nu de la daci, nici măcar de la romani ! Obiceiul este foarte, foarte vechi, vine din perioada hallstattiană, şi este asociat celţilor (alte nume echivalente : galii, galaţii, galatenii, dacii hiperboreeni), un popor de extraordinară mobilitate (astfel, avem Galiţia la Nord de Bucovina de Nord, dar avem Galiţia şi în partea de Nord-Vest a penisulei iberice !). Celţii au adus varza din Asia prin secolul V înainte de Hristos, şi au fost de asemenea cei care, în Europa, au folosit prima oară modul de preparare a cărnii de porc cu sare. A, şi erau avizi să obţină controlul asupra ocnelor de sare. Pentru aceasta Boii (un trib de celţi) au atacat Buridava (Ocnele Mari). Regele dac Burebista (supranumit Celtohtonul) îi va învinge şi îi va fugări până aproape de cuibul lor din Boemia (cu alte scopuri ajunge acolo Mihai Viteazu). Tauriscii (sau Noricii) erau aliaţi cu Boii. Din acest motiv n-au scăpat de mânia regelui Burebista. Expediţia lui de pedepsire a celţilor Norici merge în amonte pe valea rîului Sava (care nu este nume slav!, ci este numele autohton al rîului, un nume foarte vechi). Cursa lui Burebista pe Sava atrage atenţia imperatorilor romani. Legiunile care au cucerit Dacia mergeau paralel cu Sava. Badea Cârţan va folosi acelaşi drum, ascendent, către Italia.
Titus Filipas
Etichete: Titus Filipas, Wikipedia