Ce scrie pe Statuia Libertăţii ?

Întrebarea din titlu a fost generată de un articol din RL (http://www.romanialibera.ro/economie/a177542-cum-si-a-maturat-grecia-deficitul-sub-pres.html ), “Cum şi-a măturat Grecia deficitul sub preş”. Redau un excerpt din articol : “Bănci de pe Wall Street, precum Goldman Sachs, au folosit instrumente financiare complexe, de tipul celor care au fost la originea crizei financiare americane, pentru a ajuta Grecia sa ascundă amploarea datoriilor”.

Risc, nu datorie. Este vorba despre risc, nu despre datoria propriu-zisă. Sigur, acest risc este asociat datoriei, dar este vorba în esenţă despre fluxuri economice diferite. La ora actuală, tot la fel ca în urmă cu trei secole, trebuie să vedem economia ca un fel coroniţă împletită din mai multe rămurele care se ating în diverse puncte. Însă, dacă în urmă cu trei secole economiştii vedeau numai două rămurele (fluxul monetar şi fluxul economiei reale în sens fiziocrat), la ora actuală economiştii trebuie să privească (şi să potrivească)  patru „rămurele” în „coroniţa” economiei. În plus, fluxul de risc, precum şi fluxul conceptual-descriptiv (ceea ce se mai cheamă şi “capital intangibil”) pentru economie. Dacă marele economist român din secolul XIX, Apostol Arsache, vedea bine primele două fluxuri, abia Mihai Eminescu le vede bine pe următoarele două, însă nu a mai apucat să mai scrie marele tom doctrinar de economie politică pe care îl intenţiona (ştiu că la editura Scrisul Românesc a apărut o carte unde au fost agregate acele câteva fragmente pe care a reuşit să le scrie, apoi vezi şi lucrarea “SPRE EMINESCU, Răspuns românesc la ameninţările prezentului şi la provocarile viitorului”, de Radu Mihai Crişan).

Banca americană GS a incorporat creanţele suverane ale Greciei în produse financiare derivate, prin care riscul prezentat de acele creanţe era foarte mult diluat. În plus, compania AIG care era „blue chip” în indicele Dow Jones venea cu o pseudo-asigurare pentru acele produse financiare derivate de „risc diluat” emise de către GS. Bine, sunt multe detalii ce vor rămâne pentru totdeauna ascunse, nouă şi „americanului liniştit”. Dar ce scrie pe Statuia Libertăţii ? „Daţi-mi mie toţi proştii …”, sau cam aşa ceva.

Titus Filipas

Etichete: ,


%d blogeri au apreciat: