Şcoală pentru resurse naţionale

Găsesc sub titlul a cărui lectură era destinată a fi îngrijorătoare : „România nu figurează în topurile celor mai bune 500 de universităţi din lume”, un articol despre învăţământul  superior românesc la adresa URL http://www.romanialibera.ro/a167229/romania-nu-figureaza-in-topurile-celor-mai-bune-500-de-universitati-din-lume.html .

Este un foarte lamentabil text-sperietoare pe care îl publică un ziar central. Ceea ce se uită aici, este faptul că USA au şi 3000 de universităţi care dau diplome valoroase pentru economia lor, dar unde cadrele didactice nu sunt obligate să facă vreun fel de cercetare ştiinţifică ! Ţinta asta impusă “moral” de titlul articolului este o ţinta imperială ! Oricum, cei care fac cercetare cu articole punctate ISI, de multe ori nu cunosc bine nici lucruri elementare, dar subtile, ale domeniului lor ştiinţific.

Cadrele didactice care doresc să intre într-un regim de publicare a lucrărilor ştiinţifice cu punctaj ISI trebuie să îşi impună un regim de muncă infernal, precum şi o specializare extremă. Îmi amintesc că şeful de catedră Oliviu Gherman ne spunea că trebuie să lucrăm câte paisprezece ore pe zi! Unii s-au conformat. Au murit demult. Alţii n-au mai avut timp de copii, nu mă refer doar la creşterea lor,  ci şi la conceperea lor. În fine, alţii literalmente s-au tâmpit. Cum spunea Ortega y Gasset: “Specializarea maximă echivalează cu incultura maximă.”

Ce lipseşte României este o eficientă şcoală superioară de folosire a resurselor naţionale pentru a crea valoare adăugată!

Titus Filipas

Etichete:


%d blogeri au apreciat: