Regele scoţian din Geniu pustiu

În Geniu pustiu, prima pagină, Mihai Eminescu scrie:  “Printr-o claie prăfuită de cărţi vechi (am o predilecţiune pentru vechituri), am dat peste un volum mai nou: Novele cu şase gravuri. Deschid şi dau de istoria unui rege al Scoţiei care era să devină prada morţii din cauza unui cap de mort îmbălsămat. Închipuiţi-vă însă pe cine l-a pus litograful să figureze în gravuri de rege al Scoţiei? Pe Tasso! Lesne de explicat: Economia. Am scos întradins portretul lui Tasso spre-a-l compara. Era el, trăsură cu trăsură. Ce coincidenţe bizare pe faţa pământului, îmi zisei zâmbind prin visarea mea. Putea-s-ar oare întâmpla unui Tasso o istorie asemenea celeia ce-o citeam?…”

Torquato Tasso (1544 – 1595) a fost un poet din Renaşterea italiană. Putem presupune aşadar că regele  Scoţiei despre care se amintea în Novela cu gravuri a lui Mihai Eminescu era un monarh care marchează cel mai vizibil influenţa regaliană din prima perioadă Scottish Renaissance, aceea sincronă Renaşterii din peninsula italică. Mi se pare că monarhul cel mai reprezentativ sub acest raport a fost James IV Stuart (1473 – 1513), care a murit în bătălia de la Flodden Field.

Internetul permite să comparaţi  cele două portrete. Tabloul zugrăvindu-l pe James IV Stuart poate fi văzut aici : http://en.wikipedia.org/wiki/File:James_IV_of_Scotland.jpg , iar „portretul lui Tasso” este la adresa URL :  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Torquato_Tasso.jpg .

Titus Filipas

Etichete: , , , , , , ,


%d blogeri au apreciat: