Afluenţa de lowbrowism

O fereastră deschisă la postarea http://nastase.wordpress.com/2008/08/31/raspunsuri-29/  m-a determinat să comentez  fraza:  +Mi se pare ca s-a instituit un curent care sustine teza „rusinii de a fi roman”.+, pe care am citit-o pe blogul domnului Adrian Năstase.

Iată o variantă a tezei „ruşinii de a fi român”,  în compoziţia lui Andrei Pleşu : „Nici in strainatate nu e totul perfect. … Pe scurt, oriunde te-ai afla, poti intilni numeroase prilejuri de indispozitie. La noi e altfel. Neregulile, inconfortul, arbitrarul, lipsa de educatie, nesimtirea, ilegalitatea, aproximatia, ma rog, toata ornamentica ” milenara” a tarisoarei ilustreaza o traditie durabila. Nu e vorba de accidente, de „din cind in cind”-uri tolerabile, inerente, compensate de un fundal general agreabil. Fundalul a ocupat avanscena. Si e esentialmente dezagreabil. E muschiulos, vital, indestructibil. Turcii vin si pleaca, fanariotii vin si pleaca, rusii vin si pleaca, comunistii vin si pleaca. Noi rezistam falos, fudul, chefliu si dirz. Dam vina pe ei, pe toti, si ne vedem de treaba. NATO incearca sa ne organizeze, UE incearca sa ne domesticeasca. Degeaba. Apa trece, pietrele ramin, avem sapte vieti in pieptul de arama, romanul nu piere. Nu moare si nu se transforma. Se adapteaza. Se descurca. Tine cu dintii de specificul lui national. Si tocmai de aceea, sint pesimist. Cred ca nu ne vom schimba niciodata. Vom continua sa stam in calea tuturor binefacerilor si noroacelor, fara sa luam decit caimacul de prima instanta. In rest, vom dospi, somnolenti, in dulcele bors autohton, cu mici accese de enervare tandra. … Justitia va fi mereu o loterie, ziarele vor evita orice urma de decenta si de noblete. Limba se va strica zi de zi, televiziunile vor atinge culmi de manipulare si trivialitate. … Oricine va putea striga in piata publica orice despre oricine. „Relatiile”, pilele, bacsisul vor fi la fel de greu de inlaturat ca si ciinii vagabonzi, politicienii vor perora obscen despre patrie si se vor gindi strict la gastile de partid si la conturile personale. Toate scursurile vor ajunge vedete, toti derbedeii vor deveni campioni ai dreptatii. … Prostia va avea bani, … Aerul se va umple de invidie, ura si bascalie. Comunismul va reinvia, roz si cochet, cu sprijinul unor baietei de bani (si idei) gata, semidocti si trendy, netraiti, iresponsabili, grabiti sa gaseasca inainte de a cauta. …. Cum vedeti, sint pesimist. Ba pot pentru ca sa spun ca sint apocaliptic. Totul a inceput cind, intors la Bucuresti dupa o vacanta agitata pe alte meleaguri, am constatat doua lucruri: mai intii ca e mai cald decit in restul Europei, mai cald decit la Mediterana si apoi ca singura scara rulanta care urca de la autobuze la ghiseele de control-pasapoarte nu functioneaza. Am urcat gifiind, cu mireasma patriei in nari. Sint prea pesimist? Sa dea Dumnezeu. De-abia astept sa fiu contrazis.” Textul complet scris de Andrei Pleşu poate fi citit aici : http://www.romanialibera.com/articole/articol.php?care=8015 .

Senină iresponsabilitate !

Veţi observa, chiar citind textul complet, că Andrei Pleşu nu scrie absolut nimic despre abundenţa de lowbrowism pe care el, Gabriel Liiceanu şi Horia Roman Patapievici au adus-o în România. Înainte de 1989  eram stupefiat să văd cadre didactice universitare făcând în stare de beatitudine transcendentală  adnotări marginale pe paginile Jurnalului de la Păltiniş, o biată carte de anecdote.

Titus Filipas

Etichete: , , , , , , , , ,


%d blogeri au apreciat: