*Acest text a început, ca un comentariu, aici :
http://nastase.wordpress.com/2008/06/09/realitatea-tv-ora-1505/ .
Este greu să lupţi cu sistemul politic al sondajelor de opinie. Aristotel clasifica opinia drept cel mai jos tip de cunoaştere. Prezentarea rezultatelor unui sondaj de opinie nu este destinată să deschidă un dialog, ci să îl închidă. Rezultatul unui sondaj de opinie nu este răspuns de expert, ci răspuns de Oracol. Mă amuză subterfugiul prin care Mircea Chivu s-a erijat în Oracol, vezi http://www.monitoring.ro/index.php/turul-2/140-turul-2/770-sorin-oprescu-conduce-in-cursa-pentru-primria-capitalei-conform-ultimului-sondaj-insomar .
+Mircea Chivu, sociolog, în legatura telefonica directa cu noi. Buna ziua, domnule Chivu.
Mircea Chivu: Buna ziua.
Cristina Sincai: Ce sa întelegem din aceste procente? Sorin Oprescu 51,2%, Vasile Blaga 48,8%. Cursa este în continuare indecisa, nu? Cum sa decriptam aceste lucruri?
Mircea Chivu: Diferenta dintre cei doi este în limita marjei de eroare. Practic sondajul nu indica un avans semnificativ al unuia din candidati. Important e ce se va întâmpla în saptamâna aceasta si de fapt exista doua variabile importante care vor influenta rezultatul. Pe de o parte, participarea la vot. Cu cât participarea la vot va fi mai mica, cu atât Oprescu va avea mai multe sanse. Si spun aceasta pentru ca electoratul de stânga este în general un electorat mai disciplinat. Pe de alta parte, este vorba de argumentele pe care le vor prezenta cei doi candidati în timpul acestei saptamâni, în timpul ultimei saptamâni de campanie si aici pare ca Blaga este cel avantajat pentru ca el pare sa aiba un discurs mai coerent, un discurs mai substantial în ceea ce priveste solutiile de management al Capitalei.
Cristina Sincai: Multumesc. Mircea Chivu, sociolog. Iata o interpretare din punct de vedere al specialistului. În functie de participare, daca participarea va fi mica… va rog.
Adrian Nastase: Nu stiu cum si-a dat seama Mircea Chivu, cu care am fost coleg la sociologie, din acest sondaj ca Blaga ar fi preferabil. Daca rezulta din acest sondaj ca Blaga are solutii mai bune. Eu cred ca din sondaj…
Cristina Sincai: Nu, nu s-a referit la sondaj, s-a referit la perceptia domniei sale asupra a ceea ce a fost în ultima saptamâna.
Adrian Nastase: Dar vedeti, cum sa…
Cristina Sincai: Sau a fost perceput, poate, mesajul lui Blaga.
Adrian Nastase: Discutam despre sondaj. Si asta este o modalitate de a manipula pâna la urma opiniile, cu care nu pot sa fiu de acord. Discutam despre sondaj. Daca discutam pe urma despre candidati putem sa intram în alte discutii.
Cristina Sincai: Doamna Ioana Lupea.
Ioana Lupea: Aici cred ca domnul Mircea Chivu a fost destul de clar. A spus: „Nu pot sa discut despre acest sondaj din moment ce diferenta între cei doi este în marja de eroare”, deci nesemnificativa sociologic. Si stim foarte bine ca datele care nu au o relevanta sociologica, nu fac diferenta sociologica, nu se discuta. Nu se comenteaza. Din punct de vedere al sociologului, domnul Mircea Chivu a vorbit despre aceasta campanie electorala, despre ceea ce va urma în ultima saptamâna si a facut o predictie. + .
La ora actuală, sondajele de opinie tind să fie înlocuite cu “pieţe de predicţie” pe care se vînd şi se cumpără contracte privind probabilitatea de realizare a unor viitoare evenimente. La acel moment al emisiunii, Mircea Chivu era singurul vînzător şi singurul cumpărător de pe piaţă.
Titus Filipas
Etichete: Contracte, pieţe de predicţie, probabilitatea de realizare, răspuns de expert, răspuns de Oracol, Sondaje de opinie, Titus Filipas, viitoare evenimente