Exemplu de diagramă- păianjen

Am intrat prin jocul serendipităţii pe blog.scrie.ro/, la postarea Test de personalitate, http://blog.scrie.ro/index.php/2008/05/test-de-personalitate/ . Este acolo un grafic, pe care l -am  comentat.

“Iertaţi-mă că intervin, dar Dumneavoastră prezentaţi aici un exemplu de diagramă- păianjen* folosită în analiza faliei de performanţă (Gap Analysis). Ţinta predefinită ar fi poligonul exterior (performanţele maxime), şi ceea ce se măsoară sunt diferenţele până la ţintă. Din cauza aceasta, Gap Analysis se mai traduce uneori ca Analiza diferenţelor. Dar cum definiţi personalitatea? În ultimă instanţă, aceasta se referă la modul de a  face alegeri, de a construi judecăţi de valoare. Din text nu prea apare aceasta. Sper că nu v – am supărat.”

*Diagrama din analiza faliei de performanţă se mai numeşte diagramă-radar. Deci ar fi vorba, mai curând, despre ‘diagrama pânzei de păianjen’. La ora actuală, denumirea de ‘diagramă păianjen’ tinde să fie dată unei forme a diagramei Ishikawa (diagrama de cartare cauzală), modificată faţă de forma clasică, numită fishbone-diagram. În forma modificată a diagramei Ishikawa, ‘capul peştelui’ este înlocuit de ‘corpul păianjenului’, iar  ‘oasele peştelui’, de ‘picioarele păianjenului’.

Titus Filipas

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,


%d blogeri au apreciat: